Toata lumea este obisnuita sa zica : "Aaaa, in imobiliare se invart bani multi! Cine are bani sigur ii poate inmulti acolo!" Aceste cuvinte devenisera axiomatice pana nu cu mult timp in urma. Asa era... Ajungea sa plasezi niste bani pe piata imobiliara si castigul venea de la sine. Nu faceai nimic, practic asteptai sa treaca timpul, macar 6-7 luni si revindeai si erai in profit poate chiar si 60-70%. Aceasta este , de fapt, si definitia speculei :fenomenul prin care cineva , persoana fizica sau juridica , obtine absolut legal dar uneori imoral, castiguri substantiale de pe urma cumpararii si revanzarii de proprietati imobiliare!
Problema se pune in felul urmator: ca urmare a caror fapte sau a caror situatii s-a ajuns in timp la asemenea situatii?
In primul rand, asa cum am spus si in alte randuri, inertia in gandire a romanilor a facut ravagii pe piata. "Sa cumparam pana nu se scumpeste!" Cunosc cazuri de apartamente vandute ca la licitatie desi ,in conditii normale, ele n-ar fi facut obiectul unor licitatii niciodata! Ce sa ma spunem despre terenuri, unde situatia era mult mai dramatica. Daca un apartament e vandut ,uneori, si de cateva ori pe an, cu terenurile situatia se schimba. Daca un teren s-a vandut, s-a facut un plan si un proiect cu el, si pe urma gasim acolo o casa, un depozit sau ,ma rog, orice altceva, el iese din "circuitul imobiliar" pentru foarte multa vreme. Asa se face ca terenurile "bune" sunt din ce in ce mai putine si mai greu de facut rost.
Am identificat , deci, o prima sursa care a alimentat specula imobiliara ani de zile. O chestiune care are un caracter puternic obiectiv si anume : starea maselor! Asa se face ca proprietarii exploatau cu inteligenta situatia si obtineau deseori preturi exorbitante pentru foarte putin, in realitate.
O alta sursa care a alimentat ani de zile specula imobiliara este tendinta bancilor comerciale de a usura accesul la credite al tuturor. Salariile cresteau, nivelurile de indatorare la banci cresteau chiar mai mult decat salariile si iata ca putem sa explicam de ce la un moment dat un apartament de doua camere in Titan ajunsese sa coste peste 100 000 de euro. Cel putin in primul trimestru al lui 2008 asta era o situatie frecventa si ,cu toata indignarea, totusi nimeni nu era mirat.
Un eveniment ce tine de istoria contemporana a Romaniei a accentuat si el cresterea preturilor. Daca la 25 decembrie 2006 preturile la imobile aveau un pret peste numai 10 zile, la 5 ianuarie 2007 ele aveau un pret , pe alocuri, cu 10% mai mare. Din ce cauza? "Am intrat in Europa, vor veni investitorii sa cumpere!" Ceea ce s-a si intamplat, de fapt.....
Ca sa zicem asa, in randurile de mai sus am identificat niste motive obiective ale speculei si ale cresterii preturilor.
Exista si motive subiective. Cel mai intalnit dintre ele este necunoasterea situatiei reale. In conditiile in care ,sa zicem, preturile la apartamente erau de 1000 de euro/mp si aparea unul pe piata cu 30% mai ieftin rechinii imobiliari care urmaresc piata cu mai multa atentie decat o fac statisticienii, il inhatau imediat. Si astfel, cineva castiga cateva sute de milioane de lei vechi, poate chiar un miliard, pe baza necunoasterii pietei in cazul vanzatorului. Pana se dumirea acesta din urma ce s-a intamplat apartamentul poate era vandut de inca doua ori. La fel in cazul terenurilor. Necunoasterea si problemele personale au impins pe unii sa vanda foarte ieftin si sa permita unora sa castige sume fabuloase nefacand nimic. Singurul lor merit a fost ca dispuneau de acea suma de bani la momentul potrivit si la locul potrivit. Dar la terenuri se mai adauga un lucru foarte important: calitatile urbanistice (vestitele POT si CUT) si/sau posibilitatile ulterioare de urbanizare a terenului. Subiectivismul merge si mai departe cu cat, sunt exemple de notorietate, acesti coeficienti urbanistici pot fi influentati pozitiv , in acord sau in dezacord cu legea destul de usor. Daca un teren are CUT 2,5 poate fi el vandut la acelas pret cu un teren care are CUT 5,5? Desigur ca nu! Si de aici, cunoastem cu totii o multime de legende imobiliare , care mai de care mai interesante, cu terenuri care ieri puteau fi cumparate pe un pret mic iar la doua sau teri luni, pe baza unui nou certificat de urbanism valorau de trei ori mai mult.....
La extravilan era aceeasi situatie. Se cumparau terenuri in mijlocul campului si ,in foarte scurt timp, vedeam ca zona, cel putin sub aspect legal, s-a urbanizat, acolo este un PUZ aprobat, terenul este parcelat si loturile se vand cu un pret uneori si de 10 ori mai mare decat pretul initial de achizitie.
Ce se petrece acum? Toata lumea asteapta.... Bancile nu mai dau credite asa de usor si ,oricum, sumele ce pot fi imprumutate sunt indiscutabil mai mici decat inainte. Mass-media isi face si ea rolul sau si romanul de rand este "indoctrinat" pe toate canalele ca preturile urmeaza si scada si multimea celor care vor sa cumpere scade vertiginos!
Ce urmeaza? Cand se termina criza vom intra in normalitate, nici una din situatiile descrise mai sus nu va mai fi posibila. Preturile nici nu vor mai urca nici nu vor mai scadea la fel de abrupt ca pana acum. Specula isi va face din ce in ce mai putin aparitia, va fi o situatie absolut ocazionala si de cele mai multe ori subiectiva.
La sfarsitul crizei (cand vor vrea unii sa fie asta....) pentru, poate, prima data dupa 20 de ani de teribil necunoscut piata imobiliara bucuresteana si romaneasca va cunoaste adevaratele valori de tranzactionare, acelea pe care si romanul de rand dar si sistemul economic romanesc sunt pregatiti sa le suporte!
-