De mai multa vreme ne tot punem intrebarea : cand se va debloca creditarea? Inainte sa dam un raspuns trebuie sa ne punem insa o alta intrebare: cum s-a oprit acest fenomen sau, si mai bine zis, care anume fapte si intamplari au determinat stoparea creditarii?
Fara doar si poate a fost vorba la un moment dat de o "inflatie" a acestui fenomen. Bancile dadeau bani orbeste, fara sa se gandeasca prea mult, piata imobiliara este foarte bine intretinuta de ceea ce se numeste "proprietate pe credit". Adica proprietate pe niste bani mai degraba virtuali, bani pe care inca nu-i avem si nici nu exista o certitudine ca-i vom avea vreodata. Asa cum am spus ,asta nu a avut asupra pieteti imobiliare decat un efect inflationist, preturile au luat-o razna incepand din 2003 si nu s-au mai oprit decat in vara lui 2008. Timp in care unii s-au imbogatit de pe urma acestor cresteri repetate, dar nu asta vrem sa comentam acum.
Cat timp se credea ca o afacere poate avea trend ascendent? Pana la ce valori ar fi trebuit sa creasca valorile de piata imobiliara? Bancile s-au intrecut pe sine in a oferi credite, principala lor prioritate declarata deschis si fara prejudecati a fost aceea de a acapara o cota de piata cat mai mare, intr-un rastimp cat mai scurt cu putinta si, mergand pana la inconstienta, fara verificari prea multe si prea amanuntite in ceea ce priveste clientii.
Care este viitorul? In primul rand nu se mai pune problema cotelor de piata in ceea ce priveste marile banci. Pe vremurile astea cel mai dorit lucru este recupararea debitelor de la clienti si nicidecum aparitia de superoferte de creditare in zona imobiliara. Nu se mai poate....nimeni nu mai alimenteaza cu bani o piata care a pierdut 50% sau chiar mai mult in numai 7-8 luni de zile si despre care putem spune cu maxima certitudine ca nici nu exista vreo sansa ca ea sa-si revina in viitorul imediat urmator.
Si,totusi, daca creditarea nu mai poate fi o solutie la ce ne-am putea gandi? Solutia pare sa fie sistemul hibrid in care in prima parte economiseti, beneficiezi dupa o oarecare vreme si de o prima generoasa din partea statului roman, banca ofera si ea o dobanda rezonabila si dupa o oarecare vreme apare si un credit, bazat indeosebi pe economisirea pe care ai facut-o, si care ,acum, te indreptateste la o dobanda la rambursare minima, in lei, si care este fixa pe toata durata de creditare! Sistemul efrumos, se practica la scara larga in Occident si peste Atlantic, la noi inca este un nou nascut care invata acum sa mearga la picioarele lui.
De ce altii in practica de multa vreme? Pentru ca probabil au avut mai multe crize decat noi si au stiut sa se protejeze in timp.... Ca idee, sunt tari occidentale in care sistemele de economisire-creditare au o vechime mai mare de 50 de ani si unde cota de piata pe care o ocupa acest sistem este de peste 50% din oferta de creditare la care aplica cetatenii din tarile respective. La noi sistemul este abia implementat, singura care incearca ceva cu real succes este BCR Banca pentru Locuinte.
La ce va conduce acest sistem? La o scadere si mai mare a preturilor, va fi un factor decisiv de stabilitate in ceea ce priveste piata imobiliara in viitor. Motivul e simplu, piata e infuzata mai putin cu bani.
-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu